Salesforce Nasıl Kurulmalı? #3 : Kontak Yönetimi

Farklı sektör ve ölçeklerde, onlarca müşterimiz için ABD, İngiltere ve Türkiye ‘de yaptığımız 60’dan fazla projeden elde ettiğimiz deneyimleri, siz takipçilerimiz için “Salesforce Nasıl Kurulur?” yazı dizisinde toparladık. Bu dizide Salesforce kurulurken neler yapılmalı?, Hangi hatalardan kaçınılmalı? sorularının cevaplarını vereceğiz.

Salesforce Nasıl Kurulmalı? #3 : Kontak Yönetimi

“Kontak” kavramı gerçekte temas kurduğunuz kişilere karşılık geldiği için son derece önemlidir. Kontaklarımız olmasaydı müşterilerimiz var olmazdı. Müşterilerimiz olmadan satış yapamazdık ve şirket olarak var olamazdık.

Nelere Dikkat Edilmeli?

İş Süreci / Tasarım

  • Geleneksel/eski sistemlerde kontak yapısı üzerinde çok sayıda bilgi bulunan, raporlanan, analiz edilen bir yapı olarak kurulurdu fakat modern kontak yapısı basit ve sade olmalıdır.
  • Kontak yapısı, kullanıcıların mobil kontaklarıyla ve email kontaklarıyla senkronize olacak bir yapı olarak düşünülmeli 4-5 alandan fazlasını içermemelidir.
  • Bunun devamında firma içinde kullandığınız email sistemleri, mobil işletim sistemleri ve Salesforce arasında bir kontak senkronizasyonu politikanız olmalıdır.
  • Bundan daha karmaşık bir kontak yapısı oluşturursanız bakımı zorlaşacağı için güncellenmez ve bütün CRM adaptasyonunuz düşer. CRM kullanan firmaların çok büyük çoğunluğu bu sorunu yaşamaktadır.
  • Salesforce kişi objesinde de kayıt tiplerini artırma gibi bir seçeneğiniz var fakat bunu kullanmamalısınız.
  • Kontaklar ile ilgili tüm iletişim Chatter üzerinden yapılmalıdır.

Konfigürasyon

  • Salesforce mobil uygulamanın kullanılması ve aktivitelerin buraya işlenmesi kontakların güncelliğine yardım eder. Bu konuda kullanıcı eğitilmelidir.
  • Aktivite girişlerini ve kontak kayıtlarını oluşturmayı kolaylaştırdığı için Salesforce for Outlook veya Salesforce for Gmail eklentileri kullanılmalıdır.
  • Kontak güncelliği hiçbir zaman %100 olmaz. Kontaklarınız işinden ayrılır, görev değişikliği yaşar. Manuel olarak en iyi kontak yönetimine ulaştığınızda, otomatik veri güncelleme sağlayan ek bir ürün kullanmayı düşünebilirsiniz. Temel seviyede manuel olarak kontak yönetimi yerleşmeden yapılan yatırımlar çoğunlukla boşa gider.
  • Kontak yönetiminde sosyal medya önemli bir rol taşıyor, Salesforce’un standart sosyal medya araçları iyi kullanılmalıdır.
  • Doğum günü kutlama mesajları eskimiş bir CRM geleneğidir ve günümüzde kullanıcı gizlilik hakları ve izinli pazarlama standartlarına pek uymaz. Zaten çoğu CRM projesinde açılan bu alan hemen hemen hiç kullanılmaz. Çok özel bir sebep yoksa doğumgünü alanı açılmamalıdır.

Sayfa Düzeni

  • Ekran detayındaki alanlar gibi, ilgili listeler de az ve sade olmalıdır. Kontak sayfası için dosyalar ve aktiviteler yeterli olacaktır. 
  • Mobil aksiyonlar ve butonlar sade olmalıdır, kullanılmayan hiç bir fonksiyon veya buton ekranda olmamalıdır.

Bu dizideki içerikler :

Salesforce Nasıl Kurulmalı? #1 Başlangıç: Doğru Tasarım

Salesforce Nasıl Kurulmalı? #2 Account Nesnesi Nasıl Kullanılmalı?

Salesforce Nasıl Kurulmalı? #3 Contact Yönetimi Nasıl Yapılmalı?

Salesforce Nasıl Kurulmalı? #4 Lead Nesnesi Neden Kullanılır?

Salesforce Nasıl Kurulmalı? #5 Opportunity Yönetimi

Salesforce Nasıl Kurulmalı? #6 Kampanya Yönetimi