Salesforce Nedir? #2 Lead – Account – Opportunity

Salesforce Nedir? #1 yazımızda Salesforce’a kısa bir giriş yapmıştık. Temel olarak, her türlü ihtiyacınıza yanıt veren, tüm iş süreçlerini tek bir platformda toplayan bir sistemden bahsetmiş, yazının sonuna da 30 günlük deneme sürümünün linkini bırakmıştık. İnanılmaz esnek ve güçlü bir platform olduğu ve yapabildiklerinin sınırı olmadığı için her hafta bir yazı paylaşarak, sizlere Salesforce’un gücünü göstermek istiyoruz. 

Bu hafta Salesforce’un satış stratejisini nasıl konumlandırdığına genel bir yazı ile giriş yapacağız. Salesforce deneme sürümünü inceleme şansı bulduysanız, göreceksiniz, standart yapısında bazı objeler bulunuyor. Lead, Account, Opportunity, Contact, Quote, Contract, Campaign bunlardan bazıları. Bu yazımızda üç standart objenin (Lead – Account – Opportunity) iş süreci bağlamında ilişkisini inceleyeceğiz. 

Lead Nedir ve Neden Kullanılır? yazımızda Lead teriminin Salesforce jargonunda ne anlama geldiğini ayrıntılı bir şekilde özetlemiştik. Kısaca Lead=Kartvizit ya da Lead=Potansiyel Müşteri diyebiliriz. Sisteminizde binlerce bilgi var, bu verileri gerçek ve potansiyel olarak ayırmak hem veri kirliliğinin önüne geçmenizi sağlayacak, hem de potansiyel adayları, gerçek müşterilere dönüştürme verimliliğinizi arttıracak.

Potansiyel müşteri adayınız (lead) ile yapmış olduğunuz toplantılar ve görüşmeler sonucunda, ortada bir fırsat (opportunity) olduğunu görürseniz, potansiyel müşteri adayını müşteriye dönüştürme vaktiniz gelmiştir. (Lead Convert to Account) 

Artık elinizde gerçek bir müşteri kartı var. Lead olarak kaydedilmiş veriler, contact objesinde yerini aldı. Müşteri kartınızın altında, bir adet kontak kişiniz ve bir adet fırsatınız bulunuyor. Bütün iş süreçlerinizi, müşteri (account) üzerinde yürütmeye hazırsınız. Müşteri detay bilgilerini, gidilen toplantıların notlarını, satışçıya atanan görevleri, fırsatları tek bir ekranda göreceksiniz.

Fırsat yönetimini ve süreçlerini bir sonraki blog yazımızda paylaşacağız.

Salesforce ekranlarını hala incelemediyseniz, BU LİNK üzerinden 30 günlük deneme sisteminizi açabilirsiniz.

Merak ettikleriniz için hello@cms-wise.com’a yazın, Salesforce Nedir? blog serimizde cevapları paylaşalım.