Dreamforce 2021’den Sizler için Derlediklerimiz

21 – 23 Eylül 2021 tarihleri arasında fiziksel olarak San Fransisco’da, online olarak ise Salesforce +’da 4 farklı kanaldan yayınlanan, yaklaşık 150 oturumuyla bizlere üç günlük zihin egzersizi sunan Dreamforce etkinliğinde dinlediklerimizi derleyip sizlerle paylaşmak istedik.

Salesforce, Dreamforce’u fiziksel olarak düzenlemeyi planladığında önceliği Trailblazer’ların sağlık güvenliğini sağlamaktı. Bu nedenle, fiziksel olarak etkinliğe katılan tüm katılımcılara günlük olarak Covid-19 testi yapıldı. Salesforce+ sayesinde Dreamforce, San Fransisco’ya gideyemen, dünyanın dört bir yanında yaşayan ve Salesforce’un kalbini oluşturan 15 milyon Trailblazer’ın ayağına geldi.

İlk olarak dikkatimi çeken ve izlemek için heyecan duyduğum, tüm yapım şirketlerine ve dijital içerik platformlarına şapka çıkartacak “Salesforce + Sunar, Trailblazer: An Original Series’’den bahsetmek istiyorum. İlham verici Trailblazer’ların deneyimlerini izleyebilecek olmak hali hazırda oldukça merak uyandırıcıyken, izlediğim fragmandan sonra diyebilirim ki muazzam bir prodüksiyon bizi bekliyor.  İş dünyasının yeni Netflix’i veya Disney’i olarak adlandırabileceğimiz Salesforce+’da iş dünyasının nabzını tutacağımıza, marka deneyimlerinden ve orijinal içerik serilerinden oldukça keyif alacağımıza eminim!

Trusted Enterprise ile Tanışmak İster misiniz?

Marc Benioff’un bir cümlesiyle başlayalım: “Salesforce sadece bir işletme değil, aynı zamanda 15 milyon Trailblazer’ın dahil olduğu bir güven ekonomisi.”

Salesforce’un Dünya’nın bir numaralı CRM platformu olmasının arkasında, sunduğu vizyonun yenilikçi olması yattığını düşünüyorum. Salesforce Ohana’sına dahil olan tüm Trailblazerların da yenilikleri takip eden, değişime, dönüşüme inanan kişilerden oluştuğuna inanıyorum. Salesforce, bizlere sadece bir sistemin neler yapabileceğini sunmakla kalmıyor, bir vizyon, bir dünya anlayışı da sunuyor. Sadece kurumların kültürünü değil, dünyayı da daha yaşanır bir hale getirmek için çabalıyor. 1-1-1 modelinin bir devrim niteliğinde olduğunu tüm içtenliğimle söyleyebilirim. Salesforce, ürününün, öz kaynaklarının ve çalışanlarının zamanlarının %1’ini kâr amacı gütmeyen kurumlara bağışlayan bir şirket ve bu kültürü 22 yıldan beri sürdürüyor. Diğer tüm işletmeler de Salesforce gibi kendi kapısının önünü süpürse dünyayı yaşaması çok daha kolay ve güzel bir yere dönüşebiliriz belki de ne dersiniz?

Koşulsuz kalamadığımız pandemi sancıları devam ederken, gözümüzü yarım açarak baktığımız iklim krizi kapımızı çalmış durumda. 2020-2021 sadece pandemi sorunsalıyla değil, iklim krizinin yol açtığı orman yangınları, seller gibi doğal felaketlerle de bizi karşıladı. Sanayi devriminden bu yana atmosfere 100 milyardan fazla karbon salınım gerçekleşmiş durumda. Dünya üzerindeki 6 trilyon ağaçtan 3 trilyonunu yok ettik bile! Yüzde elli, yarı yarıya bir orandan bahsediyoruz ve sancıları hızla kendini göstermeye devam edecek gibi duruyor. Tüm bunlara duyarsız kalmayan Salesforce tarafından 1 trilyon ağaç dikilecek olması, biraz olsun içimizi rahatlatıyor.

Yeni dünyanın belki de en belirgin çıktısı bir güven krizinin içinde olmamız. Edelman Trust 2021 yılında yaptığı anket ile Amerikalıların %40’ının kendi devletlerine güvenmediği sonucu ortaya çıkmış. Tüm bu krizlerin yanında çalışma kültüründe yaşanan krizlere karşı da sessiz kalmayan Marc Benioff, pandemi sürecinde, kadınların işlerini kaybetme oranının 1.8 kat daha fazla olduğuna dikkat çekti. Cinsiyetler arası eşitsizliğe, eğitim eşitsilizğine, ırkçılığa, sağlıkta hizmet eşitsizliğine ve daha birçok konuda ortaya çıkan eşitsizliklere karşı neler yapılabileceği üzerine düşünen bir şirket var: Salesforce! Kurumların değişen dünyadaki önemini vurguladıktan sonra, eşitsizliklerle donanmış bu düzeni değiştirmek için neler yapılabileceği üzerine kurguladıkları Trusted Enterpise’ı duyurdu.

SLACK ve MULESOFT

“Salesforce ile dilediğin zaman, dilediğin yerden!” Bu slogan pandemi daha dünyamıza uğramadan çok önce Salesfroce tarafından atılmıştı.  Son iki yıldır ise çoğu kurumun merkezi sokak, ilçe, şehir adreslerinden dijital ortamlara, bulutlara taşındı. İş arkadaşlarımızla, müşterilerimizle 4 duvar arasında ya da uzun gökdelenlerde değil bulut sistemler üzerinden buluşuyoruz. Salesforce ve Slack ortaklığıyla Salesforce’da merkezini San Fransisco’dan dijitale taşıdı.

“Slack yeni Dijital Headquarterımız! İş arkadaşlarınızla, müşterilerinizle, partnerlerlerinizle bağlantınızı sağlayın ve kullandığınız sistemlerle 360 derece entegre çalışın.”

Yeni dünyamızda hem içten içe yerimizi alacakları için korktuğumuz hem de olmazsa olmaz dediğimiz yapay zekâ da tabii ki Dreamforce’un gündemindeydi.  Tableau ve Salesforce’da mevcutta aktif olarak kullanılan “Data Sorgulama” özelliği ilerde Slack’de çalışıyor hale gelecek.

Mulesoft ile satırlar süren kodları bir kenara koyacağız ve sürükle bırak gibi birkaç adımla entegrasyonları sağlayacağız. Nedir bu Mulesoft diyenler için kısaca şöyle özetleyebilirim: Mulesoft, nerede bulunursa bulunsun veri toplayan tüm sistemleri entegre ederek, bir bütün olarak çalışan uygulamalar, cihazlar ve verilerden oluşan, organize ve otomatik bir sistem oluşturmak ve düzenlemek için zemin hazırlayan bir yazılımdır. Herhangi bir bulut ya da on-premise bir ortamda, API’leri ve entegrasyonları çok hızlı bir şekilde tasarlar ve çalıştırır. 2022 için duyurulan Mulesoft RPA ise API’ye sahip olmayan eski sistemler de dahil olmak üzere herhangi bir sistemi otomatikleştirmenize olanak tanıyacak.

Dünyada yaşanan krizlere karşı sessiz kalmayan ve çözüm üretmek için canını dişine takan Salesforce, yeni çalışma kültüründe eşitliğin ve çeşitliliğin önemini vurgulayarak farkını tekrar ortaya koydu. Oturumları dinledikten sonra bir kez daha OHANA’nın bir parçası olmaktan mutluluk duydum. Siz de Dreamforce ’da neler konuşulduğuna göz atmak isterseniz, BU LİNK üzerinden ana konuşmaları dinleyebilirsiniz.

Metallica, fanlarıyla olan iletişimlerini ve operasyonlarını Salesforce platformu üzerinden düzenliyor ve Dreamforce 2021’de sahne alıyor. Trailblazerlar olarak daha ne kadar havalı olabiliriz inanın bilmiyorum ☺️

Gülşah Özük Yüksel