Oyunlaştırmayı Satış Ekibinizi Motive Etmek için Nasıl Kullanmalı ya da Kullanmamalısınız

Gamification Salesforce Nedir?

Satış ekiplerinin her üyesini motive etmek için bir yöntem bulmak şirketler için oldukça zordur. En iyi satış personeli ve ortalama satış personelini farklı yöntemler motive eder. Çalışanları ile etkileşim halinde olan şirketler, %147 oranında daha çok kazanç elde eder. Bu yüzden, tüm satış ekibinizin etkileşim halinde olduğu bir yol bulmanız gerekir.

Her satış personeli için özelleştirilmiş çözümler masraflı ve zaman alıcı olacaktır. Ayrıca herkes komisyon – prim gibi geleneksel çözümlere aynı cevabı vermeyecektir.

Whartan Okulu tarafından yapılan bir çalışmaya göre oyunlaştırma performans üzerinde pozitif etki edebileceği gibi, isteksizce bu sisteme katılan satış personellerinin performansını kötü etkileyecektir. Bu yüzden şirketler aşağıda belirtilen üç ipucuna oyunlaştırma stratejilerini belirlerken dikkat etmeli:

  • En iyi Satış Personellerini Oyuna Sokma

En iyi satış personeli hakkında gerçekler şöyledir: işlerini en iyi şekilde yapmak isterler ve primlerinin kesilmesini istemezler. Satış yapmak ve bu satışları kazanmaktan başka bir şeye zamanlarını harcamak istemezler.

Satış müdürü olarak, işini çok seven ve sırtında bir ton ağırlık taşıyan bu insanlara, kolaylıklar sağlamak ve sancılarının ne olabileceği ile ilgili onlarla empati kurmak gerekir. Onlardan, diğer satış personellerini geliştirmeleri için oyuna girmeleri konusunda yardım isteyin. Yardımınız karşılıksız kalmayacak, oyuna katılmak isteyeceklerdir.

  • En iyi Satış Personelleri için Primi Sınırsız Yap

Çalışmalar, satış ekipleri için en uygun prim yapısının, satış primlerinin sınırının olmadığı bir kompozisyon olduğunu ortaya koymuştur. Nitekim, prim sınırı bulunmayan şirketlerin yüzde 79’u kotalarını karşılamakta ya da bu kotayı aşmaktadır. Yüksek performans ile çalışan satış personelleri hakkında biraz bilginiz var ise, bu sonuç sizin için sürpriz olmayacaktır.

Eğer herkesin oyunlaştırma sistemine katılmasında ısrarcı olursanız, bu prim fikri, size çok yardımcı olacaktır. Eğer ödülünüz sınırsız ise, tüm satış personelleri -en iyi satış çalışanları dahil- oyuna katılmak ve daha çok çalışmak isteyecektir.

  • Adil Ol ve Birden Fazla Kazanan Belirle

Bir bütün olarak satış ekibi için bu rekabet ortamı başarı anlamına gelebilir. Bununla beraber en iyi pratikleri paylaşmak, kazanmak için motive olan satış insanlarını etkileşime sokacaktır ki bu önemsiz bir durum değildir. Ancak en önemlisi, parlak olmayan satış personelinin performansı artacak ve satış için çok daha motive olacaktır. Araştırmalar, birden fazla şampiyona sahip olan yarışmaların, bir ödül etrafında yapılandırılan yarışmalara kıyasla çalışanların morallerini ve performanslarını daha çok artırdığını gösteriyor.

Ve bu kesinlikle çok mantıklı – çoğu yarışma en iyi tarafından kazanılırsa, diğerleri kendini motive hissetmez.

En iyi performans gösteren çalışanlarınız için de faydalı olmasına özen gösterdiğiniz sürece, oyunlaştırma ekibinize herkesi dahil etmenize yardımcı olabilir. Sistem doğru kurgulanırsa, satışları yükseltmek için harika bir çözüm olacaktır. Bu süreçte tüm satış ekibiniz için doğru bir yöntem dizayn ettiğinizden emin olun.

Sorularınız için bize ulaşın.