CPQ Nedir? İşte Açıklaması

CPQ Nedir? Bir çok satış organizasyonu aynı ortak sorun ile karşılaşır: hataları ve verimsizlikleri ortadan kaldırırken, potansiyel müşteriler için satış tekliflerini doğru ve profesyonel bir şekilde üretmek. Sorun oldukça yaygın olmasına rağmen, bir çok satış lideri bu sorunu efektif olarak nasıl çözeceğini bilmiyor. CPQ, bu zorlukla mücadele eden giderek büyüyen bir program kategorisidir.

CPQ’nın (Configure, Price, Quote) ne anlama geldiğine bakalım: Yapılandırma, Fiyat, Teklif

C, Yapılandırma.

Ortak yaklaşımın benimsendiği bir dünyada yaşamıyoruz. Burger King’in eski bir reklamında, “Herkesin kendi yolu vardır.”  mottosu bize benimsetilmişti. Hamburgerlerimizi, sadece içinde var olan malzemeler ile istemiyoruz, kendi istek ve beklentilerimize göre hamburgerlerimizi özelleştirmek istiyoruz. Kendimize özel şarkı listeleri yapıyoruz, hangi özelliklerinin bize uyduğuna ve bütçesine bakarak kendi arabamızı anlaşmalı web sitelerinde inşa ediyoruz, hatta ayakkabımızı ve kot pantolonumuzu bile online olarak kendi isteklerimize göre dizayn edebiliyoruz. Tüketici satın alma isteklerimiz bizim isteklerimize göre şekillenebilir ama konu iş alımları olduğunda yapılandırma neye ihtiyaç duyulduğuna göre şekillenir.

Eğer B2B satışçısıysanız, satın almacıların tam olarak neye ihtiyaç duyduğu ile ilgili ürünleriniz ve servisleriniz için özgün kombinasyonlara ihtiyacınız vardır. Ve eğer bunu yapamazsanız, rekabet ortamı oluşacaktır. CPQ programı satış ekibinizin tekliflerini, bir sonraki adımdaki iş emirlerini ve müşterilerinizin ihtiyaçlarını yapılandırabilme özelliğine sahiptir.

P, Fiyat.

Çok az iş yeri ürünlerini, her durum ve her müşteri için aynı fiyat listesini kullanarak satar. Büyük olasılıkla müşterilerinize, özel fiyatlandırma, paket fiyatlandırma ya da toplu fiyatlandırma önermeniz gerekecektir. Ve belki satış temsilciniz ekstra bir indirim uygulamak isteyecektir. Güncel fiyatı, indirim kurallarını ve paket fiyatları devamlı olarak takip etmek baş ağrsına sebep olacaktır. Ama daha da önemlisi, indirimlerin hatalı ya da tutarsız uygulanması bir felakete yol açacak, yanlış fiyatları müşteriye göndermeniz utanç verici olacak, hatta fırsatı kaybetmenize bile yol açabilecektir.

CPQ programı tüm ürün ve servisleriniz için fiyatlandırmayı organize etmenize yardım eder. CPQ, satış ekibinizin uygun indirimleri de içeren tutarlı fiyatlandırmayı hızlı ve hatasız bir şekilde yaratmasını sağlar. Toplu fiyatlandırmadaki indirimler, toplam aboneliklerin yüzdeleri, öngörülen müşterilerin fiyatlandırması ve kanal ve partnerlerin fiyatlandırılması gibi üst düzey kurallar ile fiyatlandırma yapabilirsiniz. CPQ kullandığınızda doğru ve optimize edilmiş fiyatlandırma kullandığınızdan emin olursunuz.

Q, Teklif.

Müşterinize bir öneri veya anlaşma sunana kadar fırsatınızı kapatamazsınız. Satış temsilcileri yeni bir fırsat kazanmak  ve müşteriye güncel teklifi vermek için bir sürü zaman ve efor harcar, bu yüzden doğru ve hızlı bir şekilde teklifi yaratmaları gerekir. Ve teklifi profesyonel ve dikkatlice hazırlanmış bir şekilde teslim etmesi gerekir. Tekrar etmek gerekirse, CPQ programı bunun için çözüm sağlar.

Sadece bir kaç tıklama ile, satış temsilcisi bir teklif yaratacak, email ile gönderecek ve hatta elektronik imzayı da teklife ekleyebilecek böylece fırsatı kapatabileceksiniz. CPQ programı, yapılandırılmış ürünleri ve fiyatlandırmayı otomatik olarak çekerek tüm süreci birbirine bağlayarak tutarlılık sağlar.

CPQ kullanan bir çok satış profesyoneli CPQ olmadan iş hayatlarına nasıl devam edebileceklerini hayal bile edemediklerini dile getiriyor.

Detaylı bilgi için bize ulaşın.